3D model, 3D render, 3D animacija: AutoCAD 2012 - 3D model, 3D render, 3D animacija

Jump to content

Subscribe to 3D tehnologije        RSS Feed
-----

AutoCAD 2012

Leave Comment
Po svom ustaljenom ritmu, Autodesk je u martu objavio novu veziju CAD-a – AutoCAD 2012.

U novoj verziji je predstavljeno par novih odlika, ali uglavnom je tu veliki spektar sitnijih noviteta koji bi trebalo da olakšaju rad.Novi ARRAY

Jedna od najvećih promena je potpuno redizajnirana opcija za nizove (ARRAY):

 • potpuno je ukinut dialog box i komanda se sada reguliše preko komandne linije, kao i interaktivno u radnom prostoru
 • nizovi su sada asocijativni, pa se sada ne dobijaju individualni, nepovezani objekti, tako da se sada lako može modifikovati niz i nakon odrađene komande
 • napravljen je novi tab u ribbon-u za editovanje nizova
 • po meni najbitnija novina za nizove – array po zadatoj putanji (ne razumem kako ova opcija nije uvedena i mnogo ranije, ali bolje ikad nego nikad)
 • 3D array pomoću ARRAY komande – mogu se dodavati i nivoi
 • Možda će biti potrebno malo privikavanja na novi interfejs, ali će definitivno biti vredno utrošenog vremena. Mogućnost da se modifikuju nizovi, a da ne moraju da se rade potpuno ispočetka je zaista korisna.

Posted ImageAutoCAD WS – online baza crteža

AutoCAD WS je mesto za online skladištenje crteža. Možete napraviti besplatan nalog na sajtu https://www.autocadws.com/ i upload-ovati svoje crteže.

Crteži iz baze se u svakom trenutku mogu pogledati u bilo kom internet bowser-u ili na mobilnom aparatu. Mogu se i razmenjivati crteži sa ostalim korisnicima, a postoji moogućnost i da se dobije URL link tako da možete share-ovati crteže i ljudima koji nemaju WS nalog.

AutoCAD WS sadrži osnovne alate za crtanje i editovanje. Može se nacrtati većina osnovnih oblika i izvršiti većina prostih komandi za editovanje. Kada se klikne na neki objekat u crtežu, pored njega se prikazuje paleta alata koji se mogu iskoristiti.

Online sharing je praktična opcija koja vam omogućava da crteže pregledate gde god da se nalazite, kao npr. na gradilištu.

Posted ImageBolji SNAP mod

Snap mod bi možda bio koristan u nekim situacijama da nije iritantan dok pokušavamo da selektujemo objekte u crtežu.

E pa, novina u novoj verziji CAD-a je da kursor sada snap-uje samo kada je komanda aktivna. Ako baš imate potrebu za uključenim snap-om, od sada će vam rad biti mnogo tečniji.Nudge objekata

Ponekad nije potrebna savršena preciznost ako imate potrebu samo malo da pomerite neki objekat.

Sada se selektovani objekti mogu „gurkati“ tako što ćete držati Ctrl dugme i korisiti dugmiće sa strelicama na tastaturi. Objekti će se pomerati za dva piksela svaki put kada pritisnete neku od četiri strelice. Ako je uključen snap, pomeranje će biti izvršeno po snap inkrementima.

Sve je prisutniji trend da se sa objektima radi direktno, bez pokretanja komandi. Ovaj tip „gurkanja“ objekata je poznat iz mnogih drugih programa, tako da je lepo čto se konačno pojavio i u AutoCAD-u.Brisanje duplikata objekata

Komanda OVERKILL sada ima dugme koje možete pronaći u ribbon-u: home tab> modify panel (expanded), ili u klasičnom (oldschool) radnom prostoru u toolbar-u modify II.

OVERKILL briše duplikate objekata i objekte koji se preklapaju. Nakon pokretanja komande i selektovanja objekata u sceni, otvara se DELETE DUPLICATE OBJECTS dialog box. Tu se mogu odabrati razne opcije poput tolerancije (preciznost preklapanja) i ostalih osobina objekata, što pomaže da što tačnije dođete do željenjih rezultata pri selekciji.

Uvek treba održavati crteže čistim zbog potencijalnih problema koji se mogu pojaviti u toku rada, tako da je odlično imati OVERKILL dugme pri ruci.

Posted Image

Posted ImageNovo PICKAUTO setovanje

Koliko ste puta pokušali da selektujete objekte sa selection prozorom u prenatpanom crtežu i greškom kliknuli na neki od objekata i selektovali njega? Onda sledi deselekcija i sve ispocetka – iritantno.

PICKAUTO sistemska promenljiva sada ima novu opciju PICKAUTO=2. Uz pomoć ove promenljive se određuje da li će postojati cross selection prozor pri selekciji. Kada je PICKAUTO=0, ne postoji prozor i objekti se mogu selektovati samo direktnim klikom na iste. PICKAUTO=1 je uključeno po default-u i tada postoji prozor koji se može dobiti klikom u dve suprotne tačke ili prevlačenjem miša. PICKAUTO=2 sada daje mogućnost da se selekcija objekta dogodi tek nakon otpuštanja dugmeta miša prilikom prevlačenja, zanemarujući da ste prilikom selekcije možda kliknuli na neki od objekata.

Možda je potrebno malo privikavanje na selekciju prevlačenjem miša umesto klika u dve suprotne tačke da bi ste dobili prozor za selektovanje, ali ovo je definitivno praktična novina.

Posted ImageNovi multi-funkcionalni gripovi

AutoCAD 2011 je predstavio multi-fukcionalne gripove za polilinije. Gripovi su sada multi-funkcionalni za linije, lukove, eliptične lukove, kote, 2D i 3D face-ove, ivice i vertekse u 3D. Novi ARRAY takođe ima multi-funkcionalne gripove. Kako bi ih koristili, selektujemo objekat, lebdimo kursorom iznad gripa da bi dobili ponuđene opcije. Opcije su:

 • Endpoint linije ili luka – može se stretch-ovati ili produžiti
 • Midpoint lukova – može se stretch-ovati ili navesti radijus
 • Endpoint kota – može se stretch-ovati, nastaviti nova kota ili izvući nova paralelna kota ili okrenuti strelica
 • Midpoint kota – ponuđene su opcije za pozicioniranje teksta
 • Gornja leva strelica (grip) kod ARRAY-a – može se promeniti broj redova, razmak između redova ili ugao ose (ARRAY ima nekoliko tipova multi-funkcionalnih gripova)

Ovakav način rada je trend prema direktnoj manipulaciji objektima bez pokretanja neke od komandi.

Posted ImageNovi interfejs za kreiranje grupa

Ne znam koliko ljudi koristi grupe u CAD-u, ali one tu postoje već duže vreme.

Sada ih je mnogo lakše napraviti i Home tab sada ima novi panel Group. Da bi napravili grupu, idite na Home tab>Group panel>Group. Nakon toga samo selektujete objekte koje želite da grupišete. Ako želite, možete koristiti opcije za naziv i opis grupe. Ostali dugmići u Group panelu vam omogućuju da ungroup-ujete objekte, uključite ili isključite selekciju objekata (kako bi mogli privremeno da selektujete individualne objekte) i editujete grupe.

Posted ImageQuick Properties prozor

Quick properties prozor se sada po default-u otvara kada dvaput kliknemo na većinu objekata. Ranije se otvarala Properties paleta.

Posted ImageFILLET i CHAMFER preview

Koliko puta ste radili fillet ili chamfer i otkrili da su radijus ili distance pogrešne?

Sada postoji preview pre nego što potvrdite komandu. Na primer, pokrenete FILLET komandu i zadate radijus. Na prvu potvrdu selektujete prvi objekat za fillet, na drugu lebdite kursorom iznad drugog objekta i biće vam prikazan preview.

Još jedna novina je da se sada može raditi fillet i sa spline-ovima.

Posted ImageDirektna manipulacija UCS ikonom

Od ove verzije se može menjati UCS (User Coordinate System) tako što ćete direktno manipulisati ikonom u donjem levom uglu radnog prostora. Može se pomerati, rotirati i ostalo uz pomoć njenih gripova koji se pojavljuju kada klikente na ikonu. Desnim klikom na ikonu se otvara meni sa više opcija za kontrolu UCS-a.

Posted ImagePreview za LOFT

Ovde možemo da pređemo malo i na oblast 3D-a. Isto kao sto se sada može videti preview fillet-a i chamfer-a, može se videti i pri kreiranju nekih od sledećih objekata: LOFT, SURFBLEND, SURFPATCH, SURFILLET, FILLETEDGE, CHAMFEREDGE.

Preview zaista štedi vreme jer je sada potrebno manje puta ponavljati neku radnju zbog neželjenih rezultata.

Posted ImagePrikaz 3D modela u 2D

Od sada postoji opcija da vaše 3D modele prikazujete kao 2D crteže, tj. ortogonalne projekcije modela.

To se može postići komandom VIEWBASE u layout prostoru. Na ovaj način se dobijaju dva ortogonalna crteža, a moguće je da se napravi i izometrijski prikaz modela.

Za sada sve to izgleda pomalo nespretno, ali sigurno će u budućnosti postati malo fleksibilnije. U svakom slučaju, ovo je početak nečega što može da postane veoma korisna mogućnost.

Posted ImageNova BLEND komanda

Ova komanda kreira spline-ove između lukova, polilinija, spline-ova, spirala i eliptičnih lukova. Nešto poput fillet-a, međutim, dobija se spline umesto luka. Može se kontrolisati ispupčenje krive pomoću Continuity opcije.

Posted ImageSetovanje viewport-a i vizuelnih stilova

U gornjem levom uglu radnog dela, sada se nalaze lako dostupna setovanja za kontrolu viewport-a i vizuelnih stilova. Siguran sam da će korisnici 3ds Max-a lako prihvatiti ovu novinu, jer je veoma slična kao u pomenutom softveru.

Posted ImageZaključak

Definitivno je uočljiva tendencija ka što tečnijem radu u AutoCAD-u, a neke od novina u poslednjoj verziji zaista podižu rad na sledeći nivo. Kada provodite po nekoliko sati za račnarom, najćešće sa rokovima koji vas pritiskaju, lepo je raditi sa što manje stresa i sa što manje klikova miša.

0 Comments On This Entry

 

August 2015

M T W T F S S
     12
3 4 56789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Recent Entries

My Picture

0 user(s) viewing

0 Guests
0 member(s)
0 anonymous member(s)

Search My Blog

Latest Visitors


 • 20 Mar 2015 - 13:45
 • bob  
  24 Nov 2013 - 18:05

 • 12 Sep 2013 - 13:53
 • illuminator  
  22 Apr 2013 - 15:24
 • bilbo3  
  05 Feb 2013 - 21:03