3D model, 3D render, 3D animacija: Veroljub Milovanovic - Veve - 3D model, 3D render, 3D animacija

Jump to content

Veroljub Milovanovic - Veve 3D artist Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

User is offline   bob 

• Administrator
  • View blog
  • View gallery
  • Group: Administrators

Posted 04 June 2010 - 04:39 PM

Posted Image

Opšte informacije:
Ime: Veroljub Milovanovic - Veve
Datum rođenja: 18.07.1974. Krusevac
Mesto boravka: Zivi u svojoj kuci na planini Jastrebac
Zanimanje: slobadan umetnik

3DmodelRS: Kako i zašto baš u 3D vodama?

Veve: Moj zivot u svetu kompjutera i komputerske grafike je poceo sa 12 godina kada sam dobio svoj prvi racunar Commodore 64. U pocetku je sve bilo u igranju igara ali posle par godina sa kupovinom Amige 500, pored igranja igara poceo sam da koristim program Deluxe Paint (DPaint). Uvek sam voleo da crtam i rukom ali mi je sam rad na racunaru davao mnogo vise mogucnosti. Kako uvek volim da iskoristim maksimum iz situacije poceo sam i da ucim alatke i uvezbavam tehnike crtanja misem. Primetio sam da me dosta ispunjava kada posmatram zivot oko sebe i onda detalje iz tog zivota na sto bolji nacin prenesem na crtez. Ali 2D crtezi su me ogranicavali i nisu zadovoljavali moje potrebe da se izrazim na pravi nacin. Pocetak mog rada u 3D-u bio je jos 1995-te god. U to vreme moj prijatelj je radio u jednom od prestiznih 3D studija. Pricao mi je o tome sta rade u studiju i sve to me je jako zainteresovalo. Instalirao sam tada na svoj PC 133Mhz program 3D Studio i po ceo da ga izucavam. Posle nekoliko 3D radova koje sam napravio pozvali su me da radim u tom studiju. Tako pocinje moje putovanje 3D svetom.

3DmodelRS: Kako si se odlučio da se najviše posvetiš arhitektonskim vizualizacijama ?

Veve: Aritektonskoj vizuelizaciji sam prisao po sklonostima. Geometriju sam uvek najbolje razumeo od svih matematickih tema, a oblici su mi uvek bili zivi i interesantni. Zbog te ljubavi prema geometiji i razumevanju oblika primetio sam da sam neverovatno brz u modeliranju objekata, zgrada, ulica, stanova... Zahvaljujuci velikoj biblioteci gotovih modela i komplikovanije projekte sam zavrsavao i odradjivao u neverovatno kratkim vremenskim intervalima. Cak i velika naselja, kvartovi su bukvalno bili zavrsavani za jedan dan sa sve renderima. Detaljnost (po mom ukusu) tih jednodnevnih radova nije bila velika ali su klijenti uvek bili zadovljni jer su dobijali jako brzo ono sto su trazili. Polako sam, malo po malo, oko sebe poceo skupljati ljude koji se bave arhitekturom ili investiranjem i izgradnjom. Tako da se moj profesionalni rad uglavnom sveo na arhitekturu.

Posted Image

3DmodelRS: Koji motivi te naviše ispunjuju?

Veve: Volim da radim sve, samo zavisi od trenutnog nadahnuca i raspolozenja. Za mene je svaki render koji sam radio iz srca jedno veliko putovanje u svet maste. Primetio sam da mi najvise prija da radim na scenama u kojima mogu da izrazim svoje trenutno emotivno stanje. Volim sebe da stavljam u razlicite situacije i da resavam probleme. Nekada uzivam u eksterijerijma jer mi daju sirinu misli i veliku mogucnost kombinacija. Nekada uzivam u enterijerima koji me ogranicavaju i istiskuju razmisljanje u skucenom prostoru. Nekada su to detalji o kojima pokusavam da kazem sto vise mogu. Volim da radim na staticnim renderima jer zelim da na sto bolji nacin prenesem jedan trenutak iz vremena u mojoj masti. Volim da radim i na animacijama jer mi daju osecaj zivota, pokreta, dinamike.

3DmodelRS: Da li su po tebi 3D arhitektonski prikazi bliži tekničkom procesu ili umetnosti ?

Veve: To ne zavisi od projekta, zavisi od umetnika koji na tom projektu radi. Umetnik koji radi na nekom modelu moze uneti u rendere dosta specificnih detalja i od arhitektonskog, golog rendera napraviti umetnicki. Ali za takve stvari tehnika i znanje moraju biti na zaista velikom nivou da bi to zaista bio umetnicki rad. Ne mogu a da ne pomenem Aleksa Romana. Covek je od jako jednostavnih stvari svojim umecem napravio neverovatan pomak u svetu 3d rendera.

Posted Image

3DmodelRS: Koji je tvoj recept za postizanje foto-realističnih 3D modela ?

Veve: Recept je jako prost. Detalji! Vodite racuna o detaljima. Sto vise detalja, vise informacija. Sto vise informacija pravilno uklopljenih i eto foto rendera.

3DmodelRS: Da li koristis baze modela i tekstura i da li možeš da preporučiš neku firmu iz tih oblasti ?

Veve: Kada radim komercijalne rendere enterijera i eksterijera uvek koristim gotove modele. Kada klijenti reklamiraju neki prostor ili zgradu uglavnom mi daju slobodu da taj prostor sredjujem po svom ukusu. Tada gotovi modeli dosta ubrzavaju posao, smanjuju rokove i spustaju cenu. Ono sto svima mogu da preporucim, ali uglavno se za te modele i zna jesu Evermotionove biblioteke - "Archmodels". Za sredjivanje tekstura enterijera i eksterijera mislim da su najbolje "Arroway" teksure. Takodje mogu i da preporucim jedan od najvecih izvora tekstura na internetu - "CG Textures".

Posted Image

3DmodelRS: Ako bi morao da se odlučiš za jedan rad koji bi najbolje prezentovao tvoje umeće, koji bi to rad bio i šta je po tebi to što ga odvaja od drugih ?

Veve: :) Ako bih morao onda bi bilo stvarno tesko, ali posto ne moram onda bih pomenuo dva rada, prvi je "Freedom Zombie Buster". Bilo je to takmicenje na www.smcars.net forumu. Tema je bila da svako osmisli vozilo u kome bi se najbezbednje osecao ako dodje do napada zombija. Sama prica koja me stavlja u neko postapokalipticno, zombi vreme mi je bila jako primamljiva i privlacna. Razmiljajuci u cemu bih se najbezbednije osecao i imao najveci komfor odlucio sam da prepravim neki vojni kamion. Kamion jer mi daje zaista veliku sirinu u osmisljanu i planiranju takvog vozila. Kada sam resio da ce to biti vojni kamion, prvo sam oko nedelju dana proveo setajuci, posmatrajuci i fotografisuci vojna vozila u Vojnom Muzeju na Kalemegdanu. Zeleo sam da se upoznam sa najmanjim detaljima onoga sto sledi i sto bi mi upotpunilo sliku onoga sto zelim da napravim. Posle tih nekih destak dana skupljanja referenci i raznog materijala poceo sa sa radom. Modelirao sam skoro po ceo dan. Mislim da sam u samom modelingu i teksturisanju proveo vise od dvadeset dana, ne secam se sada tacno. Ali se secam da sam se stvarno uneo u taj rad i da sam dosta uzivao radeci na toj prici. Nazalost, rad nisam zavrsio do kraja onako kako sam planirao. Iskrsli su mi neki veliki poslovi i morao sam zabavu da gurnem u stranu. Rad sam na brzinu zavrsio dva dana pred sam kraj takmicenja. Napravio fotografiju koja moze da se prilagodi samoj sceni, ubacio kamion i izrenderovao scenu. Tim renderom sam osvoio prvo mesto i dobio zlatni pehar. Drugi rad bi bio "Srednjevekovni krusevac". Msilim da sam oko tri meseca proveo u Narodnom Muzeju u Krusevcu pricajuci sa ljudima, skupljajuci podatke o tome kako je mogao da izgleda srednjevekovni grad. Na samom modeliranju sam proveo vise meseci uz konstantne izmene i prepravke. posle duze pauze, nakon godinu ipo dana, nastavio sam da radim na sredjevekovnom gradu i priveo rendere kraju. Stvarno mi je jako tesko da se odlucim izmedju ova dva rada jer sam se zaista u oba uneo celim svojim bicem.

Evo sajta sa celom temom pravljenja "Freedom Zombie Buster" vozila:
http://www.smcars.ne...st-freedom.html

Posted Image

3DmodelRS: Koji render koristiš i na koji deo procesa izrade posebno obraćaš pažnju (modelovanje, teksturiranje, osvetljavanje) ?

Veve: Koristim V-Ray render. Lomio sam se na pocetku izmedju Mental Ray-a i V-Ray-a. Savladao sam i jedan i drugi da bih mogao da znam sta mi vise odgovara. Odlucio sam se za V-Ray jer sam dobijao kvalitetnije rendere za dosta krace vreme, a i sama podesanja i materijali u V-Rayu su mi mnogo jednostavnija i bolje ih razumem. A proces rada. Pa mislim da je sve jako bitno. Na pocetku, pre nego sto se otvori 3ds Max mora da postoji finalna slika u glavi kako ce i najmanji detalj u sceni na kraju da izgleda. Sto vise stvari imam u glavi to je bolje. Kada sam odradio scenu u glavi onda polako pocinem sa modeliranjem. Uvek polazim od najvece i idem ka sve manjim svarima. Ako radim enterijer uvek prvo odradim zidove, pa objekat ispunim svim potrebnim detaljima. Posle toga uvek podesim osvetljenje da bih u test renderima video kako materijali i teksture reaguju na to osvetljenje. Ako je eksetrijer u pitanju, opet idem od najvece stvari ka najsitnijoj. Kada zavrsim sa modelima onda radim svetlo i na kraju materijale.

3DmodelRS: Tvoji radovi su dobijali priznanja na najvećim CG forumima. Koje ti je najdraže i koliko ti znače ?

Veve: Na Evermotion-ovm sajtu, ako se dobro secam. Dva rada su mi usla u temu "Best Of Evermotion" za koje sam dobio nagradu. "The Thief" i "Lake House" Zatim, na malopre navedenom sajtu www.smcars, osvojeno prvo mesto za "Freedom Zombie Buster" i polse par meseci trece mesto za "Ferret Scout Vehicle"
Znam da su mi stizali mejlovi da dozvolim da mi se neki radovi objave u CG casopisima, ali stvarno nemam pojam koji su to casopisi bili.

Posted Image

3DmodelRS: Koji je tvoj trenutni poslovni status?

Veve: Radim kao freelancer. Shvatio sam da mi tako najvise odgovara. Ako mi se projekat ne svidja mogu da ga odbijem. Ako recimo nisam rasplozen za posao, odem i vozim motor. Meni je u zvotu sloboda najprioritentija. Posle slobode, ide sve ostalo. Mogu kao freelancer da iznajmljujem sebe i svoju opremu na par meseci, ali nikako da radim za nekoga duze ili ne daj Boze za stalno u nekoj firmi.

3DmodelRS: Nedavno si radio na velikim projektima u inostranstvu?

Veve: Radio sam u IXOR studiju u Atini. Ustvari dobio sam svoj tim kojim sam upravljao i tu sam se isprobao kao upravljac :) Mogu vam reci da stvarno puno znaci kada mozes da kazes jednom coveku da ti izmodelira zgrade, drugom teren, trecem puteve, cetvrtom... i tako dalje...Odradio sam nekoliko animacija dok sam bio tamo. Jedan zaista vleiki projekat, zbog kog sam i bio pozvan u IXOR studio i projekat zbog kog sam dobio svoj tim. Projekat "Navarino" To je kompleks hotela sa preko 100 luksusnih objekata sa golf terenima. Odradili smo oko 6 minuta animacije enterijera i eksterijera. Zatim sam radio na reklami za Tojotu. Trebalo je u zivu sliku ubaciti modele robota, animirati ih, odraditi materijale, osvetljenje. Bilo mije jako interesanto da radim na ovoj animaciji jer se izdvaja od mog uobicajenog posla vezanog za arhitekturu. Bilo je tu jos nekoliko manjih animacija. Za kafu, stanove, mobilne telefone.

Posted Image

3DmodelRS: Koja je razlika između samostalnog rada i rada u velikom timu?

Veve: Pa da budem iskren, meni je bilo totalno sve jedno. U IXOR-u sam uglavnom upravljao poslom i organizovao da sve bude po protokolu i da posao tece bez problema. Kada nekome treba pomoc, pomognem, ako nesto nije jasno, resim problem, kada se ja suocim sa nekim stvarima koje su mi nepoznate (uglavnom vezano za animaciju i postprodukciju) pitam one koji su strucniji u toj oblasti i tako funkcionisemo bez problema. To potpomaganje je velika prednost timskog rada. A sa druge strane uzivam i u samostalnom radu jer imam svoj mir i mogu da se duboko fokusiram u posao da me neko ne ometa. Opet i to zavisi od raspolozenja.

3DmodelRS: Iza tebe je veliki broj radova koji su sigurno iziskivali dosta vremena. Rokovi za predaju su obično kratki. Na koji način uspevaš da izbalansiraš između posla i slobodnog vremena ?

Veve: Jedan od najvecih macevaoca svih vremena Mijamoto Musasi je posmatrajuci sebe i ljudsku prirodu rekao jednu fenomenalnu stvar koja mi je dosta pomogla da se organizujem. Rekao je da svaki covek funkcionise na polju vibracije. Vreme kada je covek aktivan i vreme kada je pasivan. Ja sam sagledavajuci sebe spoznao da je moje vreme poslovne akrivnosti i pasivnosti 3/1. Tri meseca imam toliko narudzbina i poziva da samo vesitinom drevnih nindza ratnika mogu da se izborim sa svim tim projektima. Sedim i radim za kompjuterom po 14 sati dnevno, a posle tih 3 meseca dodje period pasivnosti kada me niko ne pozove od klijenata ni da me pita kako sam. Onda taj mesec koristim za putovanja motorom, planinarenje, brdski biciklizam, macevanje. Ustvari sve ono sto me cini fizicki aktivnim i cini da se osecam zivim.

3DmodelRS: Šta misliš o trenutnom stanju i kako vidiš razvoj 3D scene kod nas?

Veve: Da budem iskren uopste ne pratim zbivanja. Imam previse svojih problema da bi gledao na tudje. :D

3DmodelRS: Koji su ti planovi za budućnost ?

Veve: Od dobre prilike pravim svoju buducnost. Sto znaci buducnost mi je neizvesna. Imam u planu da odradim kvalitetniji Demo Real. Da uzmem uskoro nagradu na CG Talku i da odem motorom na put oko sveta.

Više informacija možete pronaći na sajtu i galeriji slika ili ga možete kontaktirati direktno na nulaveve@yahoo.com.

Posted Image

1

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic